Technische details voor digitale bedrukking op opblaasbare structuren

Verschillen in kleurenpalletten

Digitale bedrukking maakt gebruik van de kleurenreferenties CMYK. Dit betekend dat ieder punt wordt gedefinieerd door de 4 basiskleuren, Cyan, Magenta, Geel en zwart.

Om de door U gewenste kleuren volledig te respecteren hebben wij Uw kleurenreferenties nodig in dit kleurenpallet. Wij kunnen eventueel uitgaan van Uw Pantone-referentie maar dan kan het resultaat afwijken van Uw origineel.

Firma's die Pantone referenties hanteren drukken in 'ofset'. Dit is niet het geval voor digitale bedrukking.

Wij gebruiken wel Pantone referentie voor de airbrush toepassingen met pistool.

Alleen CMYK referenties worden gebruikt bij digitale bedrukking

Het makkelijkste voor ons als U samen met Uw digitale document een gedrukte, gekalibreerde, versie meestuurt. Hiermee kunnen wij de door ons verkregen resultaten vergelijken en eventueel corrigeren.

Kwaliteit van de BITMAP resolutie

De printer die wij gebruiken heeft een uitgangsresolutie van 192x192 Dpi. Hierom dienen alle aangeleverde documenten (gescand e.d.) minstens een kwaliteit van 192 Dpi (Dpi = Dots per inch) te hebben in de uit te voeren maat 1:1

In het onderstaande voorbeeld ontdekt U het verschil in resultaat naar aanleiding van een verschillende Dpi resolutie van het basisdocument.

144 DPI, Goede kwaliteit

72 DPI, betrekkelijke kwaliteit

36 DPI, slechte kwaliteit

In het kort: hoe beter (hoe hoger) de kwaliteit (het aantal Dpi) van het basisdocument wat U aanlevert, hoe beter het gedrukte resultaat zal zijn.

Ook alle aangeleverde foto's worden volgens het CMYK kleurenpallet gedrukt. Soms zijn basisdocumenten in het kleurenpallet RGB opgesteld. Deze kunnen met programma's worden omgezet naar het CMYK kleurenpallet maar hierdoor kan belangrijke informatie verloren gaan en kunnen kleuren (licht) wijzigen. Hierom is het belangrijk na te gaan in welk pallet het originele document is opgesteld. Kijk na in welk formaat de tekening klaargemaakt is.

Basisdocument (foto) in RGB, gedrukt in CMYK met digitale printer.


Basisdocument (foto) in CMYK, gedrukt in CMYK met digitale printer

Gevectoriseerde text

Alle documenten die tekst bevatten dienen gevectoriseerd (omgezet in krommen) te zijn.

Hier is geen uitzondering mogelijk, als de tekst uitgesneden dient te worden door een digitale snijtafel. (Voor toepassingen in zelfklevend vinyl bijvoorbeeld).

Voor digitale druk is het mogelijk Bitmap documenten te gebruiken maar de uiteindelijke kwaliteit laat zeker te wensen over.

De voorbeelden hieronder laten zien dat bij het vergoten van een bitmap document de kwaliteit verminderd. Daarentegen behoudt de vergroting van een gevectoriseerde text haar kwaliteit.précis.

Textdocument van het type Bitmap: Bij uitvergroting verminderd de kwaliteit.

Gevectoriseerde text: de kwaliteit blijft perfect bij uitvergroting.

Verschillende bestandsformaten en uitvoer.

Het beste type bestand is het formaat *eps in kwaliteit PostScript level 1.

Wij kunnen eveneens andere typen bestanden verwerken zoals *.cdr, *.psd, *.fh10, *.ai, *.pdf. maar deze bestanden zijn niet gemaakt voor digitale druk en hun uitvoer. Bij deze bestanden kan er een kleurwijziging en kwaliteitsverlies optreden. Daarom vragen wij een op papier gedrukt, gekalibreerd, voorbeeld om de drukkleuren visueel te controleren met 'process' referenties.Uitvoer van bestanden voor digitale druk :Textbestanden moeten zijn gevectoriseerd. Als het niet mogelijk is de bestanden te vectoriseren, moet het lettertype (font TTF) worden bijgeleverd. Foto's, scans, logo's kunnen in 'originele' vorm worden aangeleverd in *.jpg, *.bmp of *.tif, maar altijd in CMYK.


Wij werken met met MAC.

Wij danken U voor Uw begrip en medewerking voor het beste resultaat.


Het EBC-team