Routebeschrijving - 6.Leeuw van Waterloo

Duur van de vlucht: ongeveer 1 uur

Duur van het avontuur : ongeveer 3 uur


Vertrekplaats: Leeuw van Waterloo

Hoe te bereiken?

Oostenring van Brussel (autoweg Brussel-Bergen), afrit Leeuw van Waterloo, Neem richting Leeuw van Waterloo. Aan de lichten rechts afslaan. Links komt u een Total tankstation tegen, 100 m verder links vindt u het restaurant

Komende van de N25 neemt u de afslag Brussel - Waterloo N5. Neem de richting van de Leeuw van Waterloo. Aan uw rechterkant gaat u het restaurant Kaiyou zien. Als u aan het tankstation komt, dan bent u te ver.

Gelieve u op de onderste parking te parkeren.

Toeristische informatie :

De Leeuw...Ik ben wereldberoemd. 28 ton gietijzer waren nodig om mij te maken. En om tot hier te geraken heeft men mij per stoomschip van Seraing (Provincie Luik) moeten vervoeren vooraleer mij op een kar, getrokken door 20 paarden te hijsen..

Ik zit hier op het topje van een aarden kegel van 169 meter doorsnede, die de Hollanders van 1823 tot 1826 opgericht hebben te Braine-l'Alleud, op de plaats waar de Prins van Oranje vermoedelijk gekwetst werd..

Men heeft 290.485 m3 grond moeten uitgraven in de omgeving om mijn heuvel van 40,5 meter hoog en 520 meter omtrek te maken. Hij verbergt de gemetste kolom, nodig om mijn gewicht te dragen. Daarbij rust ik op een stenen voetstuk van 4,5 meter.

Bovenaan de 226 treden, wacht ik op U, om met U te genieten van het prachtige uitzicht op het terrein van de veldslag.

Waterloo, de "morne plaine" van Victor Hugo, werd vooral befaamd door de hertog van Wellington. Vanuit zijn hoofdkwartier verzond hij het bericht over de nederlaag van Napoleon in de slag van Mont-Saint-Jean of van "la Belle Alliance". Alhoewel het merendeel van de gevechten zich hebben voorgedaan op het grondgebied van Eigenbrakel (Braine-l'Alleud) en de omliggende gemeenten is de slag de geschiedenis ingegaan onder de naam "slag van Waterloo" en de befaamde "heuvel met leeuw".

Nadat het tot het einde van de 18de eeuw een wijk bleef van Braine-l'Alleud werd Waterloo een gemeente. Op een twintigtal kilometers van Brussel, in de jonge provincie Waals Brabant, speelt ze nu een belangrijke economische, toeristische en culturele rol door het dynamisme van haar bedrijven en winkels en het hoge culturele niveau van haar inwoners, gekomen uit alle hoeken van de wereld.

Bewonder deze prachtige omgeving vanuit de mand van een luchtballon.

Adres :

Kaiyou
Chaussée de Charleroi 38
1380 Lasne

Om iets te gaan eten :

Kaiyou
Chaussée de Charleroi 38
1380 lasne

Tel: 02/387 11 32

Vertrekplaatsen

De vertrekplaats wordt de dag zelf van uw vlucht in functie van de windrichting uitgekozen. Hun charmante geografische ligging (op minder dan 20 km van Brussel) zijn ideale opstijgplaatsen.

Vertrektijden

Omwille van de stabiliteit in de atmosfeer (mate en aard van verticale en horizontale luchtstromingen; respectievelijk thermiek en wind) kan een heteluchtballon in het zomerseizoen (april t/m oktober) enkel tot 2 uur na zonsopgang en 3 uur voor zonsondergang opstijgen. Dan is het weer stabieler en is er minder wind. In het winterseizoen (november t/m maart) wordt er niet meer gevaren ; de weeromstandigheden zijn niet gunstig genoeg op dit periode van het jaar.

Periode Opstijging
Eerste helft april +/- 18u30
Tweede helft april +/- 19u00
Eerste helft mei +/- 19u30
Tweede helft mei +/- 20u00
Juni +/- 20u30
Eerste helft juli +/- 20u30
Tweede helft juli +/- 20u00
Eerste helft augustus +/- 19u30
Tweede helft augustus +/- 19u00
Eerste helft september +/- 18u30
Tweede helft september +/- 18u00
Eerste helft oktober +/- 17u30
Tweede helft oktober +/- 17u00

De ochtendvluchten zijn omstreeks 6u30 - 7u00, afhankelijk van het seizoen. Ontbijt voorzien na de vlucht, deze is zeker een aanrader.